Davino
toggle menu
Sol
  • Lucrarile Solului

    Cand incepem sa lucram pamantul pe care cresc vitele noastre de vie incercam in mod intentionat sa pastram metode de lucru traditionale, chiar daca mijloacele cu care realizam aceste operatiuni sunt moderne, cu o eficienta in continua crestere.Preferam sa depunem mai mult efort, de mai multe ori pe an, in arat, care ne ajuta sa controlam dezvoltarea buruienilor in vie, decat sa folosim substante ierbicide. In plus, aratul ajuta si la aerarea solului, un fenomen ce favorizeaza dezvoltarea microbiologica, importanta in echilibrul micro-climatului din fiecare parcela, si in acelasi timp limiteaza si evaporarea apei, cruciala in perioadele indelungate de seceta.Solurile dificile si sarace, ca cele pe care noi avem plantata vita de vie, au reputatia de a fi ideale pentru o producție calitativa. Totusi, este necesar sa evitam situatiile in care substantele organice din sol ajung la un nivel foarte scazut pentru a nu slabi excesiv vita de vie. Din acest motiv folosim ingrasamant natural, gunoi de grajd, care aduce o cantitate insemnata de nutrienti in sol si in acelasi timp ajuta si la retinerea apei.
    Iarna
  • Taiere

    Taierea este esentiala pentru calitatea productiei si pentru longevitatea plantatiilor. O taiere superficiala poate duce la o recolta prea bogata care nu a atins punctul optim de maturare al strugurilor, iar o taiere excesiva poate face ca vita de vie sa se intareasca prea mult, incurajand astfel cresterea excesiva in detrimentul maturarii strugurilor. Fiind influentata nu doar de fiecare parcela de vie, dar si de fiecare soi de strugure in parte, taierea necesita atingerea unui echilibru care nu poate fi cunoscut decat dupa multi ani de experienta.
    Primavara
  • Lucrari Primavara

    Primavara ne concentram pe activitati care sa asigure conditii optime pentru dezvoltarea si maturarea strugurilor.Plivitul, care presupune indepartarea partiala a mugurilor de pe tulipini ajuta la evitarea unei cresteri vegetative excesive, care ar limita expunerea viitorilor ciorchini de struguri la soare si in acelasi timp ar ingreuna dirijarea nutrientilor produsi de frunzele de vita de vie catre struguri.Prin dirijarea lastarilor optimizam suprafata frunzelor expuse la soare, si limitam incurcarea frunzelor, care creaza un mediu propice de dezvoltare a afectiunilor fungice. Prin copilit (eliminarea lastarilor mici) diminuam riscurile de imbolnavire ale vitei de vie si incepem sa orientam plantele spre o productie calitativa si nu una cantitativa. Taierea varfurilor ajuta sa expunem cat mai multi ciorchini la soare, si in acelasi timp creaza spatii necesare pentru curentii de aer care usuca via in urma perioadelor de ploaie, limitand astfel riscul de aparitie al mucegaiului si al altor boli specifice.
    Vara
  • Normare si Cules in Verde

    Normarea productiei este un factor cheie care afecteaza calitatea strugurilor si implicit a vinului obtinut. O productie prea mare la hectar nu va atinge niciodata un grad de maturare excelent pentru ca vita de vie nu poate hrani la maxim fiecare strugure. Desi in Romania nu exista reglementari legale pentru normarea productiei noi am hotarat sa implementam acest sistem, sacrificand o productie mai mare pentru una de o calitate incontestabila.
    Toamna
  • Cules

    Inainte sa incepem culesul efectiv, trebuie mai intai sa anlizam fiecare soi si fiecare parcela in parte, sa verificam nivelulurile de zahar si aciditate din struguri, sa simtim pulpa si taninurile, si de multe ori sa ne asumam riscul norilor care se plimba deasupra noastra pentru a lasa strugurii sa atinga acea perfectiune pe care ne-o dorim in crama. Culegem intotdeauna cu oameni ai locului, marea lor majoritate revenind in fiecare an, bucurandu-ne de cunostintele lor si de capacitatea de a face inca o sortare a strugurilor chiar pe randurile de vita de vie. Incepem intotdeauna cu Feteasca Alba, urmata de Riesling Italic si Sauvignon Blanc, de obicei de la sfarsit de august pana la sfarsit de septembrie. Continuam cu Feteasca Neagra, Merlot, iar la sfarsit intotdeauna Cabernet Sauvignon, din vite venerabile cu varste de peste 60 de ani, la sfarsitul lui octombrie, uneori chiar si la inceputul lunii Noiembrie.
    Vinificare
  • Fermentare

    Ulterior sortarii, strugurii o iau pe drumuri diferite, in functie de tipul vinului pe care vrem sa il obtinem. Soiurile pentri vinuri albe ajung direct in presa, mustul obtinut fiind ulterior supus fenomenului de deburbare. Soiurile pentru vinuri rosii ajung direct in tancuri de inox, unde sub forta gravitationala se scurge ravacul - singurul must din care obtinem vinurile rosii Davino. Fermentatia alcoolica, atat pentru vinurile rosii cat si pentru vinurile albe are loc la temperaturi strict controlate, in vase de inox, care ne permit sa vinificam fiecare soi si fiecare parcela separat. Pentru vinurile rosii, fermentatia malolactica are loc imediat dupa cea alcoolica.
    Livrare
  • Etichetare si livrare

    Ultimul pas din acest proces de creatie presupune etichetarea si impachetarea fiecarei butelii. Daca etichetarea se face automat, impachetarea presupune o ultima verificare a fiecarei sticle DAVINO inainte de iesi din crama: fiecare butelie este verificata si infasurata cu o foaie de hartie subtire, care protejeaza sticla si eticheta pe parcursul transportului, pana cand ajunge in fata dumneavoastra.