03/02/2020 | News

Consultantul francez de top care aduce o noua filosofie în viticultura de la Ceptura

Toate investitiile începute în 2017 au fost completate pe parcurs si prin achizitionarea de tractoare si echipamente super-specializate – costuri asumate ca urmare a unei schimbari fundamentale în ceea ce priveste practicile agricole urmate la Davino. Aceasta schimbare – 90% din proceduri au fost modificate – este rezultatul unui contract de colaborare semnat cu unul dintre cei mai renumiti specialisti din lume în vinuri albe, Athanasse Fakorelis.

Acesta are un dosar profesional impresionant: vinificator sef (Chateau Vallandraud); vinificator asociat, alaturi de Michel Rolland (Chateau Malartic-Lagraviere Martillac, Chateau Kirwan, Chateau Prieure-Lichine, Chateau Siran, Chateau La Tour Martillac); consultant (Chateau Rouillac Cru of Graves, Chateau Clarke Rothschild, alti 11 producatori din Burgundia, Roussillon, Cahors, Buzet); flying winemaker pentru sase crame de top din Grecia si altele din China, India si Italia.

Schimbarile propuse de catre Fakorelis la Davino pornesc de la sol (înierbari ale rândurilor, plantari de orz si mazariche care sa forteze vita de vie sa-si înfiga cât mai adânc radacinile în pamânt, reducerea înaltimii plantatiei prin taierea mai de jos a butasului, folosirea a doua corzi mici cu câte un ochi, în locul uneia singure lungi etc) si continua în vinificatie – prin eliminarea enzimelor si reducerea semnificativa a interventiilor mecanice care ar putea stresa vinurile, a drojdiilor selectionate, a dioxidului de sulf si altele.

Tot ca urmare a principiilor propuse de Athanasse Fakorelis, înlocuirea vechilor plantatii se va face la Davino numai în sistem intensiv (8-10.000 de plante la hectar), ceea ce va induce noi schimbari semnificative în întretinerea si lucrul plantatiilor si va marca un nou salt calitativ al vinurilor.