31/01/2020 | News

Davino: 2,8 milioane de euro în trei ani, exclusiv pentru cresterea calitatii

În iulie 2017, un complex program de investitii si consultanta a fost pus în aplicare la viile si cramele Davino, din Ceptura (Dealu Mare), cu unicul scop de a creste calitatea vinurilor produse aici. 2,8 milioane de euro au fost cheltuiti pâna în iunie 2019 în cadrul programului, fara ca volumele sa se mareasca cu vreun singur litru.

1,6 milioane de euro pentru o crama noua, dedicata exclusiv vinurilor rosii Domaine Ceptura Rouge, Flamboyant si Rezerva

Un proiect a carui valoare estimata initial a fost de 1,4 milioane de euro a vizat constructia si dotarea unei crame cu capacitatea de procesare de aproximativ 60.000 litri anual, dedicata exclusiv vinurilor rosii care poarta pe eticheta numele Davino (Domaine Ceptura Rouge, Flamboyant si Rezerva). La final, valoarea acestei investitii s-a cifrat la 1,6 milioane de euro, rezultatul fiind edificarea unui conac în stil neobrâncovenesc dotat cu echipamente care sa elimine aproape complet interventiile mecanice asupra vinului. Fluxul de productie este gravitational, iar în punctele unde acest lucru nu a fost posibil, pompele clasice au fost înlocuite cu unele peristaltice, menajante pentru vin; selectia strugurilor si prelucrarea acestora se face cu ajutorul celui mai performant model de linie de sortare cu interventie umana disponibil în acest moment la nivel mondial.

Daca din motive de etapizare a investitiei recolta 2017 nu a fost decât partial realizata dupa noile obiective Davino (cules noaptea, struguri pastrati peste zi în camere speciale de frig, perioada extinsa a contactului cu drojdiile, reducerea pâna la 30% a drojdiilor selectionate, eliminarea completa a enzimelor), campania de vinificatie 2018 pentru obtinerea vinurilor rosii Davino a fost realizata integral în noua crama. Potrivit rezultatelor observate a nivelul lunii mai 2019, obiectivul stabilit – obtinerea unor vinuri complexe si extractive, dar cu o minima interventie mecanica asupra lor, astfel încât echilibrul sa fie unul excelent – a fost atins. Vinurile rosii din 2018 produse astfel vor fi oferite publicului începând din 2023.

950.000 euro pentru vinificarea superioara a strugurilor albi

Separat de proiectul dedicat vinurilor rosii, Davino a demarat în 2018 investitii în valoare de 950.000 de euro pentru extinderea si modernizarea cramei vechi si pentru cresterea calitatii vinurilor albe: vase echipate cu accesorii pentru batonaj, maturare pe drojdii si pentru maturare si vinificare în lemn. Nici acest proiect nu a vizat marirea capacitatii de productie, fiind dedicat exclusiv cresterii calitatii.

Campania de vinificatie 2018 pentru obtinerea vinurilor albe a fost facuta cu noile utilaje, cu o folosire si mai redusa a drojdiilor selectionate, mergând pâna la eliminarea lor completa în unele cazuri (Feteasca Alba Monogram 2018). În paralel, pe parcursul campaniilor 2017 si 2018, Davino a continuat reducerea continutului de dioxid de sulf total din aceste vinuri. Vinurile albe produse la Davino cu noua tehnologie sunt deja disponibile în luna mai 2019.